Застосування електрозварювальної технології як основного методу дисекції і гемостазу в ендокринній хірургії - Kvachenyuk, A.M.; Gulko, O.N.; Suprun, І.S.; Negrionko, K.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Сьогодні за допомогою зварювальної технології в клініці ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» виконуються всі види оперативних втручань на ендокринних органах. Метою дослідження було проведення порівняльного аналізу показників ефективності оперативних втручань, виконаних традиційним способом (група порівняння) та за допомогою зварювальної технології. Матеріали та методи. Порівнювали тривалість оперативного втручання, об’єм крововтрат, вираженість поопераційного больового синдрому, тривалість поопераційної госпіталізації, інтра- та поопераційні ускладнення, гістологічні зміни у видалених тканинах. Результати. Виконання втручань за допомогою електрозварювальної технології дозволило зменшити тривалість втручань на 20-30%, об’єм крововтрат — на30-50%, знизити суб’єктивну оцінку пацієнтами інтенсивності поопераційного больового синдрому та витрату аналгетиків у поопераційний період на 20%; скоротити тривалість поопераційної госпіталізації на 1-2 ліжко-дні. У групі порівняння частіше виникали інтраопераційні кровотечі, суттєвої різниці у виникненні поопераційних ускладнень не виявлено. За гістологічними характеристиками видалених тканин у ділянці електрозварювального впливу зміни були мінімальними, тоді як у препаратах групи порівняння в ділянці впливу діатермокоагуляції визначались широкі ділянки некрозів і тромбоутворення. Висновки. Застосування зварювальної техно-логії в ендокринній хірургії може бути ефективним, безпечним й універсальним способом мобілізації органів і здійснення гемостазу.