Особливості ураження вінцевого русла у хворих на стабільну ішемічну хворобу серця із цукровим діабетом 2-го типу: одноцентрове крос- секційне дослідження - Свінціцький, І.А. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Мета — визначити особливості ураження вінцевого русла в пацієнтів зі стабільною ішемічною хворобою серця (ІХС) і цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2). Матеріали та методи. В одноцентровому кроссекційному дослідженні проаналізовано дані клініко-інструментального обстеження 156 хворих на стабільну ІХС (98 чоловіків і 58 жінок, медіана віку — 64 роки). Залежно від наявності ЦД2 пацієнтів розподілили на 2 групи: основну — 59 хворих на ІХС із ЦД2, а також групу порівняння — 97 осіб з ІХС без ЦД2. Кількісне оцінювання ступеня ураження вінцевого русла здійснювали за допомогою показника Gensini score (GS). Результати. У значуще більшої кількості пацієнтів із ЦД2 порівняно з групою хворих без діабету виявлено багатосудинне обструктивне звуження вінцевих артерій (ВА) (35,6% vs 19,6%, р=0,042) і тяжкий коронарний атеросклероз (GS>32 б.) (40,7% vs 22,7%, р=0,027). Це виражалося в частішому стенозуванні огинальної гілки лівої вінцевої артерії (ОГ ЛВА) (45,8% vs 24,7%, р=0,011) і правої вінцевої артерії (ПВА) (54,3% vs 33%, р=0,014). Серед осіб із ЦД2 кількість гемодинамічно вагомих стенозів сегментів ВА на 1 пацієнта була більшою — 2 (1-4) vs 1 (0-3) (p=0,006), також у них значуще частіше уражалися середні третини ОГ ЛВА і ПВА — 18,6% vs 6,2% (р=0,031) і 35,6% vs 13,4% (р=0,002) відповідно. Висновки. Хворим на стабільну ІХС із ЦД2 притаманні ураження вінцевого русла більшого ступеня тяжкості (як за кількістю гемодинамічно вагомих звужень ВА, так і за показником GS), що характеризуються частішим обструктивним стенозуванням ОГ ЛВА і ПВА, насамперед їх середніх сегментів. Все це вказує на несприятливий перебіг атеросклеротичного процесу в таких пацієнтів і вимагає проведення подальших досліджень ланок його патогенезу та пошуку специфічних маркерів ураження ВА на тлі ЦД2.