Результати роботи ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» за 2024 рік - Tronko , M.D.; Kovzun , O.I.; Sologub , N.V.; Honchar , I.V.; Pasteur , I.P. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Державна установа «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка Національної академії медичних наук Украни» (далі – Інститут) є консультативним і лікувальним закладом, що надає допомогу дорослим і дітям з ендокринною патологією. Також Інститут є провідною в Україні науково-дослідною базою для підготовки аспірантів, клінічних ординаторів, захисту докторських і кандидатських дисертацій за фахом «ендокринологія», підготовки фахівців на курсах стажування та інформації. Мета – аналіз результатів роботи Інституту за 2024 р. Матеріал і методи. Об’єктом дослідження став звіт Інституту за 2024 р., а предметом дослідження – наукові звіти за темами та проєктами, статистичні дані по науці й клініці. Методи дослідження – відбір, групування та аналіз наукових звітів і статистичних даних. Результати. У 2024 р. в Інституті продовжено виконання 3 фундаментальних досліджень у сфері теоретичної та клінічної медицини, 6 прикладних і науково-технічних розробок і 1 міжнародної наукової програми. Створено 3 нові технології, впроваджено в практику 4 власних нововведення, з яких 2 – із методів діагностики та 2 – із методів лікування. Опубліковано 112 праць, у т. ч. 24 – за кордоном. 56 статей опубліковано у виданнях, що індексуються наукометричними базами Web of Science та/або Scopus. Видано 1 монографію, 1 розділ у монографії та 2 розділи в книзі, 1 атлас, 1 консенсуснузаяву і 1 державний формуляр лікарських засобів, а також 4 планових номери науково-практичного медичного журналу «Ендокринологія/Endokrynologia». У стаціонарі проліковано 5517 хворих і проведено 2017 операції, у поліклініці прийнято 29 233 хворих. За результатами державної атестації Інститут віднесено до I кваліфікаційної групи та внесено до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави. У складі Інституту працюють 2 академіка Національної академії медичних наук (НАМН) України та член-кореспонденти Національної академії наук (НАН) України, 1 член-кореспондент НАМН України, 8 професорів, 17 докторів наук і 30 кандидатів наук, 6 заслужених діячів науки й техніки України та 4 заслужених лікарі України. Висновок. Інститут займає провідні позиції серед наукових установ НАМН України.