Застосування інгібіторів натрійзалежного котранспортера глюкози для лікування хронічної серцевої недостатності (огляд літератури та клінічний випадок) - Radchenko , O.M.; Beck , N.S.; Urbanovych , A.M.; Kondratyuk , M.O.; Strilchuk , L.M. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Недостатньо є даних про різні аспекти впливу на перебіг хронічної серцевої недостатності (ХСН) інгібіторів на-трійзалежних котранспортерів глюкози 2 (ІНЗКГ2), а також особливості ліпідознижувальної терапії за умов клінічно зна-чущого зниження фільтраційної здатності нирок. Мета роботи: оцінити ефективність застосування лікування з викорис-танням ІНЗКГ2 для пацієнтів високого кардіоваскулярного ризику. Матеріал і методи. Огляд літератури проведений убазі Pubmed за останні 5 років та наведений опис клінічного випадку. Результати. Встановлено, що застосування ІНЗКГ2у пацієнтів із ХСН незалежно від наявності чи відсутності цукрового діабету (ЦД) та функціональної здатності нирокзменшувало госпіталізацію та смертність із максимальною ефективністю в межах фракції викиду 41-65%, що доведеноданими доказової медицини (EMPEROR-Reserved, EMPEROR-Reduced, DAPA-HF). Механізми, завдяки яким покращуваласьфункція серця за умов застосування ІНЗКГ2, дотепер повністю не зрозумілі. Продовжується вивчення ефективності за-стосування ІНЗКГ2 для пацієнтів із серцевою патологією без ЦД із ХСН та збереженою фракцією викиду, що зустрічаєтьсяприблизно в половині випадків. Гліфлозини відіграють роль у модулюванні відповіді на запалення, окисний стрес, клі-тинний енергетичний метаболізм, системні регулювальні процеси, контролюють гіперглікемію, кетогенез, натрійурез, гі-перурикемію. Клінічний випадок застосування дапагліфлозину впродовж року проілюстрував зростання фракції викидулівого шлуночка (ФВЛШ), зменшення вираженості гіпертрофії стінок та дилатації камер серця, покращення функціональ-ної здатності нирок та вуглеводного метаболізму. Висновки. Тривале застосування дапагліфлозину супроводжувалосьпокращенням структурно-функціонального стану серця, функціональної здатності нирок та вуглеводного метаболізму.