Терапія мезенхімальними стовбуровими клітинами – інноваційний підхід до лікування цукрового діабету 2-го типу - Mykhalchyk , L.M.; Shamshur , M.V.; Horban , D.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) є поширеною патологією із високим рівнем захворюваності та ускладнень,пов’язаних із серцево-судинною системою. Традиційні медикаментозні методи лікування часто не забезпечують належ-ного контролю глікемії, що спонукає до пошуку нових терапевтичних підходів. Одним із перспективних напрямків єзастосування мезенхімальних стовбурових клітин (МСК), які мають здатність до проліферації, диференціації та потужніімуномодулювальні властивості. Мета: аналіз сучасних даних про ефективність та безпеку застосування МСК як до-повнення або альтернативи класичній терапії ЦД2. Методи. Проаналізовано 10 клінічних досліджень, опублікова-них у період із 2005 до 2025 року, із використанням літературних джерел баз PubMed, Science Direct, Google Scholarта Clinical Trials. В оцінці враховувалися зміни основних лабораторних показників: рівня глюкози крові натщесерце,глікованого гемоглобіну (HbA1c), С-пептиду, а також ефекти на ускладнення ЦД2 та профіль безпеки МСК-терапії.Результати. Встановлено, що введення МСК сприяє вірогідному зниженню HbA1c, рівнів глюкози натщесерце та по-кращенню функціонального стану β-клітин підшлункової залози. Найбільш виражений ефект спостерігався при дозахпонад 1 млн клітин на кг маси тіла та при повторних введеннях. Показано, що терапія МСК має виражену протизапальнута імуномодулювальну дію, що дозволяє знизити інсулінорезистентність. Побічні ефекти при застосуванні МСК були мі-німальними та скороминучими, важких небажаних реакцій не зафіксовано. Висновки. МСК-терапія є перспективним,безпечним і ефективним підходом у лікуванні ЦД2, дозволяючи суттєво покращити контроль глікемії та зменшити ризи-ки серцево-судинних ускладнень. Для подальшого впровадження в клінічну практику необхідні додаткові дослідженнящодо оптимальних режимів введення.