Зонулін як можливий ранній індикатор метаболічних розладів у дітей та підлітків - Bolshova, O.V.; Malinovska, T.M.; Kvachenyuk , D.A.; Lukashuk , I.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
У багатьох країнах спостерігається тенденція до зростання кількості пацієнтів, зокрема дітей і підлітків, ізметаболічними розладами, такими як інсулінорезистентність (ІР), метаболічний синдром, ожиріння, порушення то-лерантності до глюкози, цукровий діабет 2-го типу (ЦД2), які призводять до важких наслідків для здоров’я людини.Значна кількість досліджень свідчить про те, що кишкова мікробіота суттєво впливає на розвиток метаболічних пору-шень (МП), а перспективним біологічним неінвазивним біомаркером підвищеної кишкової проникності вважають зо-нулін людини – єдиного відомого фізіологічного модулятора, який збільшує проникність кишківника шляхом взаємодіїз рецептором клітин ссавців із подальшою активацією внутрішньоклітинної сигналізації, що призводить до руйнуванняміжклітинних щільних контактів. Цей огляд зосереджений на дослідженнях, які вказують на те, що зонулін є головнимрегулятором кишкової проникності, пов’язаним із розвитком хронічних метаболічних захворювань у дитячому та під-літковому віці. Зонулін може відігравати роль не лише як маркер порушення кишкової проникності, але й як можливийпоказник ранніх МП у дітей та підлітків із надмірною масою тіла (МТ)/ожирінням, допомагає виявляти дітей та підлітківіз ризиком МП навіть на ранній стадії та впроваджувати цілеспрямовані та своєчасні профілактичні засоби. Мета. Про-вести аналіз літературних даних щодо визначення ролі зонуліну як раннього маркера МП у дітей та підлітків. Матеріалі методи. Проведено комплексний огляд літератури, використовуючи відповідні ключові слова в пошукових системахPubMed, Scopus і Google Scholar. За ключовими словами «зонулін», «метаболічні розлади», «інсулінорезистентність»;«ожиріння», «цукровий діабет 2-го типу» «кишкова проникність», «діти та підлітки» для поглибленого аналізу було віді-брано 61 літературне джерелo. Висновки. Літературні дані свідчать, що кишкова мікробіота суттєво впливає на розви-ток МП, а важливим фактором, що бере участь у регуляції проникності кишкового бар’єра, є зонулін – ендогенний білок,який модулює міжклітинні щільні контакти в епітелії тонкого кишківника. Підвищення рівня зонуліну може слугуватираннім діагностичним маркером МП у дитячому та підлітковому віці. Згідно з результатами досліджень, підвищені рівнізонуліну асоціюються з надмірною МТ/ожирінням, ІР, ЦД2 та іншими МП як у дорослих, так і в дітей. Подальші досліджен-ня необхідні для поглибленого розуміння патофізіологічної ролі зонуліну, а також для розробки ефективних методівпрофілактики та лікування МП.