Процеси метастазування при карциномах щитоподібної залози. Участь матриксних металопротеїназ (огляд літератури та власних даних) - Kobrynska, N.Ya.; Pushkarev , V.M.; Levchuk , N.I.; Yanchiy , I.R.; Komisarenko, І.І.; Kovzun , O.I.; Tronko , M.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Більшість смертей, пов’язаних із раком, відбувається через утворення метастазів. У випадку папілярної карциноми щитоподібної залози (ПКЩЗ) метастази формуються не так часто, та все ж спостерігаються рецидиви хвороби з їх появою в лімфатичних вузлах, легенях, кістках. Особливу небезпеку становлять радіойод-резистентні метастази, які є основною причиною летальних випадків. Тому дослідження метастатичних маркерів є важливим на перед- і післяопераційному етапах лікування хворих з метою оцінки ймовірності виникнення метастазів у найближчій та віддаленій перспективах. Метастазування відбувається через каскад подій, що включає сім різних етапів: від’єднання клітин від первинного осередку, інтравазація клітин у судинні або лімфатичні канали, виживання клітин у системі кровообігу, адгезія в кровоносних судинах, екстравазація клітин у нові локуси, створення колоній у новому місці та утворення пухлиноспецифічних кровоносних судин і ангіогенез. 1 і 7 етапи пов’язані з функціонуванням матриксних металопротеїназ (MMP), які здатні руйнувати компоненти позаклітинного матриксу (ECM). Під час патологічних станів, які включають артрит, інвазію пухлини, утворення метастазів та автоімунні розлади, MMP відіграють вирішальну роль у надмірній деградації ECM. Дисрегуляція ММР у різних типах раку відіграє подвійну роль у рості пухлини та процесах метастазування. Дослідження свідчать про терапевтичний потенціал таргетування на MMP при інвазивних процесах, пов’язаних із раком. Експресія MMP-2 корелює з клінічними характеристиками онкологічних хворих та її профіль експресії є новим діагностичним і прогностичним біомаркером для різноманітних захворювань людини. MMP-2, які відіграють важливу роль у метастазуванні, є однією з нових терапевтичних мішеней, a маніпулювання їх експресією або функцією може бути потенційною стратегією лікування різних захворювань, включаючи рак ЩЗ. ММР беруть активну участь у процесі епітеліально-мезенхімального переходу (ЕМТ), дисемінації пухлинних клітин та ангіогенезі, що сприяє розвитку ПКЩЗ та метастазуванню.