Гормональна і генеративна функції сім’яників дорослих щурів, стресованих у пубертатному віці на тлі застосування агоніста гамма-аміномасляної кислоти та вітаміну Е - Sachynska , O.V.; Perchyk , I.G.; Lymareva , A.A.; Reznikov , A.G. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Підлітковий вік є останнім критичним періодом становлення репродуктивної та адаптивної систем, який до того ж відрізняється підвищеною чутливістю до стресогенних чинників. У цей період порушення гормонального балансу, пов’язані зі стресом, можуть негативно вплинути на репродуктивні параметри дорослих. Мета роботи: дослідження віддалених репродуктивних наслідків застосування агоніста гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) фенібуту або вітаміну Е впродовж пубертатного стресу. Матеріал і методи. Тварин піддавали іммобілізаційному стресу щодня з 30-ї по 45-ту добу постнатального життя, поміщаючи їх у циліндри, обладнані дихальними отворами. Частина тварин за 30 хв до початку стресування отримували перорально фенібут в дозі 100 мг/кг мт (ПАТ «Монфарм», Україна) у вигляді суспензії в гелі Дорфмана або олійний розчин вітаміну Е в дозі 50 мг/кг мт (ТОВ «Мультіспрей», Україна). Дослідження проводили на статевозрілих щурах віком 6 міс. Результати. У дорослих щурів, які отримували фенібут впродовж пубертатного стресу на 21% знижувалась кількість сперматозоїдів в епідидимісах порівняно зі стресованими щурами. Порівняно з групою контролю у цих тварин спостерігалась тенденція до збільшення кількості нерухомих сперматозоїдів та вірогідно зменшувалась кількість їх нормальних форм. Такі зміни показників спермограми відбувались на тлі зниження рівня тестостерону в 1,8 та 2,1 раза та підвищення вмісту малонового діальдегіду (МДА) на 38% та 64% порівняно з контрольними та стресованими тваринами відповідно. Застосування вітаміну Е на тлі пубертатного стресу не впливало на досліджувані показники, за винятком вірогідного зменшення кількості патологічних форм сперматозоїдів порівняно як зі стресованими, так і з контрольними щурами. Отже, активація ГАМК-ергічної системи фенібутом під час стресу в пубертатному віці спричиняє віддалені негативні ефекти на функцію сім’яників. Це вказує на ризик побічних ефектів у підлітків при застосуванні фенібуту з метою профілактики стресових та тривожно-невротичних станів. Пероральне введення вітаміну Е перед сеансами стресування щурів пубертатного віку дещо покращувало якісні показники спермограми дорослих тварин. Висновки. Активація ГАМК-ергічної системи фенібутом перед сеансами стресування погіршує кількісні та якісні показники спермограми у дорослому віці, зменшує рівень тестостерону у сироватці крові та посилює оксидативний стрес в гонадах порівняно із стресованими тваринами. Це вказує на ризик побічних ефектів при застосуванні фенібуту в підлітків із метою профілактики стресових та тривожно-невротичних станів. Пероральне введення вітаміну Е перед сеансами стресування щурів пубертатного віку покращувало якісні показники спермограми дорослих тварин, зменшуючи відсоток патологічних форм сперматозоїдів порівняно як з контрольною групою, так і з групою стресу.