Клініко-лабораторне обґрунтування планування часткових знімних конструкцій протезів у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу - Skibitskyi , V.S.; Zakharova , H.Ye.; Vasylyshyn , U.R. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Цукровий діабет (ЦД) є системним захворюванням, що негативно впливає на стан ротової порожнини (РП), веде до втрати зубів і збільшує потребу в знімних зубних протезах. Однак вони ускладнюють гігієну РП та мають побічний вплив на підлеглі тканини, що за умов зниженої імунної реактивності підвищує ризик запалення, зумовленого також властивостями матеріалів, їх хімічним складом і технологією виготовлення. Мета дослідження – підвищення ефективності ортопедичного лікування частковими знімними протезами (ЧЗП) пацієнтів із компенсованою формою ЦД 2-го типу (ЦД2) шляхом клінічно і лабораторно обґрунтованого підходу до вибору базисних матеріалів для виготовлення конструкцій. Матеріал і методи. Здійснено обстеження і комплексне стоматологічне лікування 83 осіб (вік: 35-65 років) з компенсованою формою ЦД2 та частковою втратою зубів. Ортопедичне лікування проводили за допомогою ЧЗП. Залежно від матеріалів, використаних для виготовлення конструкцій, пацієнтів розподілили на чотири групи. Для порівняльної оцінки впливу протезних матеріалів на гігієнічний і клінічний статус РП використали індексні методи обстеження та експериментальне мікробіологічне дослідження. Статистичний аналіз провели з використанням загальноприйнятих методів варіаційної статистики за допомогою програмного середовища R версії 4.3.2 з пакетом графічного інтерфейсу EZR ерсії 1.64. Результати. Встановлено, що найкращий рівень гігієнічних показників, найменшу поширеність запальних процесів слизової оболонки і пародонту та найнижчий рівень бактеріальної контамінації поверхні протеза виявлено в групі пацієнтів, які користувались ЧЗП з кобальт-хромового сплаву (КХС) і безмономерної акрилової пластмаси. Висновки. Використання матеріалів із кращими гігієнічними показниками зменшує частоту виникнення протезних стоматитів і може бути рекомендовано для ортопедичного лікування пацієнтів із ЦД2 з використанням знімних протезних конструкцій.