Вплив кверцетину на прояви метаболічних і психоемоційних порушень у цивільних жінок за умов тривалого воєнного стресу - Shatylo , V.B.; Naskalova, S.S.; Bondarenko, O.V.; Zaiets , I.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Перебування цивільного населення України в умовах тривалого воєнного стресу призвело до зростання частоти порушень вуглеводного і ліпідного обмінів, пришвидшеного метаболічного старіння, психоемоційних розладів. Ці порушення сприяють розвитку кардіометаболічних захворювань і потребують проведення ефективної корекції.Мета. З’ясувати ефекти курсового застосування кверцетину (Кв) у цивільних жінок із метаболічними й психоемоційними порушеннями за умов тривалого воєнного стресу.Матеріал і методи. У рандомізованому порівняльному дослідженні взяли участь 65 жінок віком від 40 до 69 років. Упродовж 2022-2024 років вони зазнали сильного впливу стресових чинників російсько-української війни. Критеріями включення в дослідження була наявність не менше двох метаболічних порушень (предіабет, дисліпідемія, пришвидшене метаболічне старіння) і не менше двох інших критеріїв(підвищена тривожність, депресія, порушення сну). Жінки обох груп могли приймати як базисну терапію (БТ) інгібітор ангіотензин-перетворювального ферменту, статин, ацетилсаліцилову кислоту в незмінних дозах не менше ніж місяць до рандомізації та упродовж дослідження. В основну групу розподілені 33 жінки, у яких застосовували засоби БТ та Кв протягом місяця в добовій дозі 240 мг. До групи порівняння включено 32 жінки, які упродовж місяця отримували тільки засоби БТ.Результати. У жінок групи БТ і Кв, порівняно з жінками групи БТ, зменшився рівень ситуативної тривожності (p<0,05) та інтегральний показник порушення сну (p<0,05), також виявлено тенденцію до зниження рівня депресії. Додавання Кв до засобів БТ зумовило зменшення відсотка осіб із предіабетом, статистично значуще зниження концентрації глюкози в плазмі через 2 години стандартного глюкозотолерантного тесту (ГТТ), рівнів холестерину (ХС) і холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ХС ЛПНЩ) в сироватці крові та індексу атерогенності (ІА). Крім того, у жінок із групи БТ і Кв зменшився метаболічний вік (МВ) і темп метаболічного старіння (ТМС) порівняно зі змінами цих показників у групі БТ (p<0,05).Висновок. Результати дослідження свідчать про можливість застосування Кв для корекції метаболічних і психоемоційних порушень у жінок, які перебувають в умовах тривалого воєнного стресу.