Сучасні тенденції лікування предіабету в жінок репродуктивного віку - Ivanishchak , M.M.; Kostitska , I.O.; Basiuha, I.O.; Babenko , O.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Вступ. Предіабет залишається актуальною медичною та соціальною проблемою сучасності, оскільки його вважають одним із ключових факторів, що підвищує ризик безпліддя в жінок репродуктивного віку. Цей метаболічний стан спричиняє дисфункцію інсулярного апарату підшлункової залози через прогресування інсуліно- (ІР) та лептинорезистентності (ЛР), які підвищують ризик розвитку цукрового діабету (ЦД) 2 типу. Важливим завданням медичної спільноти є розробка та науково обґрунтоване вдосконалення пацієнт-орієнтованих алгоритмів лікування предіабету зі збереженням фертильності жінки.Мета: оцінити ефективність 12-тижневого курсу лікування інгібіторами натрійзалежного котранспортера глюкози 2 типу (іНЗКТГ-2: дапагліфлозин (ДАПА), агоністом рецептора глюкагоноподібного пептиду-1 (арГПП-1: ліраглутид (ЛІРА)) предіабету в жінок репродуктивноговіку.Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 42 пацієнтки віком від 19 до 45 років із предіабетом, які відповідно до алгоритму лікування були розподілені на три групи: І група (n=14) отримувала базову медикаментозну терапію (БМТ): метформін – 500-2000 мг/добу, альфа-ліпоєва кислота – 600 мг/добу, холекальциферол (вітамін D3) - 800-10 000 МО/добу; інозитол – 2 000 мг/добу; ІІ група (n=14) застосовували БМТ у поєднанні з іНЗКТГ-2 (ДАПА – 10 мг/добу); ІІІ група (n=14) приймали БМТ у комбінації із підшкірними інʼєкціями арГПП-1 (ЛІРА) у добовій дозі 0,6-3,0 мг). Тривалість дослідження становила 12 тижнів.Результати. Через 12 тижнів лікування, порівняно з початковими даними, найкращу динаміку компенсації вуглеводного обміну було досягнуто в пацієнток, які в складі БМТ отримували інʼєкції ЛІРА. У ІІІ групі дослідження глікований гемоглобін (HbA1C) знизився на 8,5% (β = −0,085, 95% ДІ [−0,112; −0,058], p<0,001), у жінок ІІ групи цей показник був на 7,0% нижчим (β = −0,070, 95% ДІ [−0,097; −0,043], p<0,001), тоді як у пацієнток, які отримували курс БМТ спостерігався позитивний результат зі зниженням рівня HbA1C на 3,67% (p<0,05). У жінок ІІта ІІІ груп дослідження було виявлено вірогідне покращення показників як резистентності до інсуліну, так і ЛР. Індекс ІР знизився на 23,8% (β = −0,238, 95% ДІ [−0,360; −0,117], p<0,001) у ІІ групі та на 28,4% (β = −0,284, 95% ДІ [−0,405; −0,162], p<0,001) у ІІІ групі. Індекс ЛР зменшився на 18,3% (β = −0,183, 95% ДІ [−0,314; −0,051], p=0,007) та на 30,7% (β = −0,307, 95% ДІ [−0,439; −0,176], p<0,001) відповідно.Висновки. Вчасне призначення ДАПА (10 мг/добу)/ЛІРА (0,6-3,0 мг/добу) у складі БМТ жінкам репродуктивного віку з предіабетом слід розглядати як ефективні персоналізовані підходи до лікування, які є превентивними заходами щодо прогресування ІР, ЛР й розвитку ЦД 2 типу.