Оцінка ефективності гепатопротекторної терапії в пацієнтів із гіпотиреозом та метаболічно-асоційованою стеатотичною хворобою печінки - Sikoryn , O.Ya.; Skrypnyk , N.V.; Ersteniuk , H.M.; Hryb , V.A.; Pryshliak , O.Ya.; Cherniavska , I.V.; Romaniv , T.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. У статті представлено результати проспективного контрольованого клінічного дослідження, спрямованого на оцінку ефективності гепатопротекторної терапії із застосуванням адеметіоніну в складі комплексного лікування пацієнтів із гіпотиреозом та метаболічно-асоційованою стеатотичною хворобою печінки (МАСХП). До дослідження було залучено 90 осіб, які були розподілені на три групи: основна група отримувала комбінацію левотироксину та сублінгвального адеметіоніну; група порівняння — лише замісну терапію тиреоїдними гормонами; контрольна група складалася з практично здорових осіб. Усі учасники пройшли комплексне клініко-лабораторне обстеження до та після 12-тижневого курсу терапії, яке включало визначення біохімічних показників функції печінки, оцінку тиреоїдного статусу та індексу інсулінорезистентності. У пацієнтів основної групи відзначено статистично достовірне зниження активності ферментів печінки (аланінамінотрансферази, аспартатамінотрансферази, гамма-глютамілтрансферази, лужної фосфатази, сорбітолдегідрогенази та лактатдегідрогенази), покращення тиреоїдного профілю (зниження рівня тиреотропного гормону, підвищення рівня вільного тироксину), зменшення інсулінорезистентності (зниження індексу HOMA-IR), а також зменшення індексу маси тіла та окружності талії. У групі порівняння подібні зміни були менш вираженими і здебільшого статистично незначущими. У контрольній групі показники залишалися стабільними. Отримані результати обґрунтовують клінічну доцільність включення адеметіоніну до схем лікування пацієнтів із гіпотиреозом і МАСХП з метою покращення корекції гепатичних і метаболічних порушень та зниження ризику прогресування стеатогепатиту.