Рівень матриксної металопротеїнази-2 у плазмі крові, пухлинах та метастазах щитоподібної залози - Kobrynska, N.Ya.; Pushkarev , V.M.; Levchuk, N.I.; Kovzun, O.I.; Komisarenko , І.І.; Guda , B.B.; Tronko, M.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Метастатичний процес передбачає вихід ракових клітин з первинної пухлини, перехід їх у транспортну систему, колонізацію і проліферацію у віддалених органах. Клітини набувають інвазивних властивостей через утворення інвадоподій на основі актину разом із секрецією матриксних металопротеїназ (ММР), які можуть руйнувати білки позаклітинного матриксу (ECM).Мета. Метою дослідження було порівняння рівнів ММР-2 у зразках фолікулярної аденоми, зоба, папілярної карциноми щитоподібноїзалози (РТС), метастазів та умовно нормальної тканини.Матеріал і методи. Для досліджень використовували післяопераційні зразки тканин і плазму крові, отримані з хірургічного відділенняклініки Інституту. Кількість MMP-2 визначали за допомогою наборів для імуноферментного аналізу. Результати. Рівень ММР-2 у тканині зобу перевищував рівень умовно нормальної тканини приблизно у 2 рази. Подібне співвідношення спостерігалося і в тканинах РТС без метастазів. Концентрація ММР-2 в пухлинній тканині РТС з метастазами була вищою, ніж в умовно нормальній тканині більш ніж у 6 разів. Важливо відзначити, що рівень ММР-2 у метастазах не відрізнявся від тканини зоба та пухлинної тканини РТС без метастазів. У плазмі крові хворих на РТС без метастазів концентрація ММР-2 значно перевищувала рівень у контрольній плазмі. Концентрація ММР-2 у крові пацієнтів із РТС і метастазами була більш ніж у 5 разів вищою, ніж в умовно нормальній тканині, і більш ніж у 2 рази вищою, ніж у пухлинній тканині РТС без метастазів.Висновки. Отримані нами дані свідчать про суттєві відмінності концентрації ММР-2 між пухлинними тканинами РТС без та з метастазами. Слід підкреслити той факт, що в плазмі крові рівень ММР-2 також був достовірно вищим у хворих на РТС з метастазами, ніж у здорових людей і хворих на РТС без метастазів. Остання обставина може стати основою для передопераційного прогнозу розвитку метастазів у хворих на РТС.