Хронологія виконання та перспективи Українсько-Американського тиреоїдного Проєкту - Tronko, M.D.; Zamotayeva, H.A.; Shpak, V.M.; Terekhova, H.M.; Lapikura, O.V.; Didenko, Yu.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. Радіоактивні ізотопи йоду, переважно 131I, стали основним дозоутворювальним фактором для населення, особливо дітей та підлітків. Для вивчення віддалених наслідків опромінення в ранньому віці в рамках класичного проспективного когортного дослідження за співробітництва ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» (ІЕОР, Україна) та Національного інституту раку США (National Cancer Institute, NCI, USA) були створені дві когорти. Основна УкрАм когорта (діти та підлітки на момент аварії) була сформована в 1998-2000 роках. In Utero УкрАм когорта включала осіб, опромінених в утробі матері (пренатально). Вперше вона була обстежена у 2002-2006 роках. Обидві когорти продовжують спостерігатись понад 25 та понад 20 років відповідно. Епідеміологічні методи спостереження когорт мінялися в часі, періоди активного скринінгу чергувались із періодами пасивного чи комбінованого спостереження членів когорт.Мета: описати хронологію довготривалого (20-27 років) спостереження основної та In Utero УкрАм когорт, дати характеристику різних епідеміологічних процедур, обґрунтувати необхідність подальшого спостереження та визначити пріоритетні задачі дослідження на перспективу.Матеріал і методи. Протягом періоду спостереження основна когорта мала чотири активні скринінги обстеження за період 1998-2008 рр., когорта In Utero після першого обстеження (2002-2006 рр.) у 2007-2008 роках спостерігалась пасивно. З 2009 року спостереження когорт синхронізовано. Пасивний скринінг здійснюється завдяки обстеженням в ІЕОР та співпраці (лінкейджу записів) із Національним канцер-реєстром України. Наступний активний скринінг (п’ятий та другий) було здійснено у 2012-2015 роках. Пасивний скринінг когорт супроводжувався демографічним анкетуванням, що дозволяло оновити контактні дані, певну медичну інформацію та вітальний статус членів когорти.Результати. Узагальнено рекомендації кількох груп експертів: Agenda for Research on Chornobyl Health (ARCH), Expert Group on Thyroid Health Monitoring after Nuclear Accidents (TMNUC) та експертів Наукового комітету ООН з дії атомної радіації (НКДАР ООН, United Nations Scientifіc Committee on the Effects of Atomic Radiation, UNSCEAR) щодо актуальних результатів та пріоритетів для перспективних післячорнобильських досліджень. Обґрунтована необхідність подальшого спостереження двох УкрАм когорт та вказані ключові напрямки майбутніх досліджень УкрАм Проєкту.Висновки. На основі багаторічних спостережень основної та In Utero УкрАм когорт (понад 25 та понад 20 років) отримані фундаментальні результати щодо ризику раку щитоподібної залози (ЩЗ) для осіб, опромінених у дитячому віці чи пренатально. Продовження спостереження вказаних когорт на період 40-60 років після аварії може принципово доповнити наявні знання щодо радіаційного ризику опромінення 131I у віддалений період та вдосконалити процедури радіаційного захисту для найбільш вразливих груп населення на випадок ядерних аварій.