Дефіцит есенціальних елементів і вітаміну D у хворих на цукровий діабет 2-го типу - Kravchenko, V.I.; Kovzun, O.I.; Rakov, O.V.; Ivaskiv, K.Yu.; Kulchynska, Ya.B. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Дефіцит есенціальних елементів є одним із чинників виникнення та прогресування різних хронічних захворювань, у тому числі ендокринних, зокрема цукрового діабету 2-го типу (ЦД2). Розуміння стану забезпеченості певними мікроелементами та вітамінами важливе для визначення їх патогенетичної ролі при цукровому діабеті (ЦД) та для розробки лікувально-профілактичних рекомендацій.Мета дослідження: з’ясувати споживання есенціальних елементів йоду (I2), кальцію (Ca), магнію (Mg), селену (Se) і цинку (Zn), а також вітаміну D при ЦД2.Матеріал і методи. У відкритому контрольованому дослідженні взяли участь 71 хворий на ЦД2 (52 жінки та 14 чоловіків) віком 39-74 років. Контрольну групу становили 40 осіб без ендокринних та соматичних захворювань (30 жінок і 10 чоловіків) віком 38-74 років. У дослідження включали осіб, які не приймали харчові добавки та вітамінні препарати принаймні останні 3 місяці. Концентрацію I2 в сечі визначали церій-арсенітним методом на спектрофотометрі «UV-1280» («Shimadzu», Японія), вміст Se в сироватці крові –флюорометричним методом після кислотної мінералізації проб на спектрофлуориметрі «MPF-4» («Hitachi», Японія), вміст Mg, Ca і 25(ОН)D – на аналізаторі «Cobas 6000» («Roshe Diagnostic», Швейцарія), Zn – на атомно-абсорбційному спектрофотометрі «contrAA 800 F» («Analytik Jena», Німеччина).Результати. У хворих на ЦД2 спостерігався дефіцит есенціальних елементів (I2 – у 70% випадків, Ca – у 70%, Mg – у 65%, Se – у 50% і Zn – у 66%), а також вітаміну D (у 80% випадків).Висновки. Виявлено вірогідне зниження рівня есенціальних елементів Ca, Mg, Se і Zn у сироватці крові хворих на ЦД2. Вміст есенціальних елементів у сироватці крові хворих на ЦД2 вірогідно корелював із рівнями глюкози плазми натще (ГПН) та глікованого гемоглобіну (HbA1c).