Застосування L-аргініну в комплексному лікуванні еректильної дисфункції в чоловіків, які перенесли COVID-19 - Luchytskyi, V.Ye.; Luchytskyi , Ye.V.; Zubkova, H.A.; Shelkovoy , Ye.A.; Rybalchenko , V.M.; Skladanna, I.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Одним із негативних наслідків пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) стало погіршення еректильної функції в чоловіків. Сексуально активні люди, котрі перенесли COVID-19 відзначали зниження частоти статевих стосунків та сексуального задоволення в різні терміни після перенесеного основного захворювання. Наразі, еректильна дисфункція (ЕД) в чоловіків, котрі перехворіли на COVID-19 розглядається, як одне з частих ускладнень та вважається маркером ендотеліальної дисфункції та прогностичним фактором розвитку серцево-судинних захворювань. ЕД та COVID-19 мають подібні фактори патологічного впливу на організм, зокрема на порушення цілісності судин, дисбаланс цитокінів, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет. Ожиріння та психологічний стан.Мета роботи – дослідити вплив застосування L–аргініну в чоловіків, хворих на ЕД, які перенесли COVID-19. У дослідженні взяли участь 21 чоловік, середній вік 42,7±6,4 року, котрі перенесли COVID-19 та звернулися зі скаргами на порушення еректильної функції. Пацієнти були розподілені на 2 групи: група 1 – 9 чоловіків, яким запропоновано схему лікування L-аргінін 3,0 г 2 рази на добу та сілденафіл 25 мг 1 раз на добу протягом 3 міс.; група 2 – 12 чоловіків, які отримували 25 мг сілденафілу 1 раз на добу протягом 3 міс.Результати. Порушення еректильної функції в чоловіків, які перехворіли COVID-19, засвідчили погіршення еректильної функції, зниження статевого бажання, а також погіршення оргастичних відчуттів під час статевих контактів. Застосування L-аргініну 6,0 г на добу та 25 мг сілденафілу щоденно протягом 3 міс. засвідчило вірогідне покращення показників міжнародного індексу еректильної функції (МІЕФ).Висновок. Використання аргініну може розглядатися, як дієвий метод впливу на патофізіологічні компоненти, здатний покращити гемодинаміку судин статевого члена та мати позитивний результат на ефективність лікування ЕД загалом.