Обгрунтування динамічного моніторингу та застосування різних видів засобів індивідуальної гігієни ротової порожнини в пацієнтів із компенсованою формою цукрового діабету 2-го типу при протезуванні незнімними конструкціями з опорою на імплант ати - Vasylyshyn, U.R.; Skibitskyi, V.S. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Цукровий діабет значною мірою сприяє периімплантним захворюванням, навіть із добре контрольованою формою цукрового діабету 2-го типу пацієнти є в зоні підвищеного ризику. Оскільки гігієна ротової порожнини має вирішальне значення для функціонування імплантату, план профілактичного догляду з регулярним контролем, професійною гігієною та ефективні щоденні гігієнічні засоби є необхідною умовою довгострокових результатів імплантації.Мета дослідження – підвищення ефективності ортопедичного лікування пацієнтів із компенсованою формою цукрового діабету 2-го типу незнімними супраконструкціями з опорою на внутрішньокісткові імплантати шляхом оптимізації подальшого догляду та підбору індивідуальних засобів гігієни порожнини рота.Матеріал і методи. У дослідженні брали участь 48 пацієнтів із частковою втратою зубів віком від 28 до 57 років із компенсованою формою цукрового діабету 2-го типу, які зверталися до Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця впродовж 2021-2023 років із метою протезування на внутрішньокісткових імплантатах. Усі суб’єкти отримали рекомендації з гігієни порожнини рота та підлягали подальшому догляду та моніторингу через 3, 6, 9 та 12 місяців для виявлення візуальних ознак периімплантату, а також визначення тесту SPT, PD, BOP, MBL, IHI. Згідно з дотриманням рекомендацій пацієнти були поділені на 3 групи: група 1 (n=22) – регулярно приходили на повторні огляди, застосовували механічну зубну щітку і міжзубні засоби гігієни, інші засоби використовували епізодично; група 2 (n=19) – регулярно приходили на повторні огляди, застосовували всі рекомендовані засоби особистої гігієни, включаючи ультразвукову щітку та іригатор; група 3 (n=7) – на повторний огляд з’явилися через 12 місяців і більше, були помилки в догляді.Результати. Через 3 місяці в пацієнтів 1 групи середнє значення IHI становило 0,89±0,34, у пацієнтів 2 групи IHI знизився до 0,59±0,27, через 6 місяців відповідно 0,75±0,26 і 0,47±0,18. Найкращі значення IHI були зафіксовані в 6-місячний період спостереження. Серед пацієнтів усіх груп не було статистично значущої різниці в показниках SPT, PD, BOP, MBL.Висновки. Використання ультразвукової щітки та іригатора показало статистично значуще покращення гігієнічних показників порівняно з ручною щіткою. Регулярний професійний догляд із періодичністю кожні три місяці протягом першого року після протезування з опорою на імплантати забезпечує тривалий успіх імплантації та периімплантне здоров’я в пацієнтів із контрольованим цукровим діабетом 2-го типу.