Клініко-демографічні характеристики пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу різних вікових груп та їх взаємозв’язок із ризиком розвитку серцево-судинних ускладнень - Sayenko, Ya.A.; Pysaruk , A.V.; Koshel, N.M.; Mankovsky, B.M. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) значно підвищує ризик виникнення серцево-судинних ускладнень, таких як інфаркт міокарда, інсульт, серцева недостатність (СН) та інші. Мета роботи – проаналізувати клініко-демографічні характеристики пацієнтів із ЦД2 різних вікових груп та їх взаємозв’язок із ризиком розвитку серцево-судинних ускладнень. Матеріал і методи. Обстежено 233 хворих на ЦД2 віком 30-80 років. Усім обстежуваним проводили антропометричні вимірювання, артеріальний тиск, визначали рівень глюкози, глікованого гемоглобіну, С-пептиду, загального холестерину (ХС), тригліцеридів, ХС ліпопротеїдів низької та високої щільності. Порівнювалися групи пацієнтів різного віку та тривалості захворювання на ЦД2 за допомогою критерію Стьюдента та критерію Пірсона (хі-квадрат). Результати. Середній рівень глюкози в крові натще, глікованого гемоглобіну та C-пептиду істотно вищі за норму, але вірогідно не відрізняються у хворих на ЦД2 в різних вікових групах, а також із різною тривалістю захворювання. Це свідчить про однакову тяжкість перебігу ЦД2 у хворих різних вікових груп. Серед показників ліпідного обміну лише рівень тригліцеридів у крові перевищує норму в обох вікових групах, а також із різною тривалістю захворювання. Рівень загального ХС нижчий у хворих ЦД2 у віці ≥60 років. Це обумовлено прийманням статинів хворими похилого віку. Частота ішемічної хвороби серця (ІХС) (відношення шансів (odds ratio, OR) OR=3,46; 95% довірчий інтервал (ДI) 1,99-6,02; p<0,0001), інфаркту (OR=3,58; 95% ДI 1,78-7,23; p=0,0004), СН (OR=5,5; 95% ДI 2,66-11,12; p<0,0001) та інсульту (OR=3,96; 95% ДI 1,11-14,07; p=0,03) вірогідно вища в людей старшої вікової групи. Частота ІХС (OR=1,8; 95% ДI1,04-3,20; p=0,037), інфаркту (OR=2,22; 95% ДI 1,20-4,09; p=0,011) та СН (OR=2,97; 95% ДI 1,62-5,45; p<0,0004) достовірно вища в людей, які хворіють ≥10 років. Висновок. Аналіз отриманих нами даних показав, що розвиток ускладнень ЦД2 залежить від віку пацієнта та тривалості діабету, які є незалежними предикторами розвитку ускладнень ЦД2.