Параметри складу тіла та коморбідність як маркери клінічно значущого фіброзу печінки (F2, F3 стадії) у пацієнтів із метаболічно-асоційованою стеатотичною хворобою печінки - Shatylo, S.S.; Solovyova, G.A.; Kvacheniuk, K.L. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Глобальна захворюваність на метаболічно-асоційовану стеатотичну хворобу печінки (МАСХП) та ожиріння зростає. Стадія фіброзу печінки вважається найсильнішим предиктором смертності при МАСХП, що зумовлена захворюванням. Мета. Дослідження мало на меті вивчити можливі зв’язки між параметрами складу тіла, оціненими за допомогою біоімпедансного аналізу, супутніми захворюваннями та клінічно значущим фіброзом печінки (F2, F3) в пацієнтів із МАСХП в Україні. Матеріал і методи. Це було обсерваційне дослідження за участю дорослих пацієнтів віком ≥18 років із діагнозом МАСХП та стеатозом печінки, підтвердженим ультразвуковим дослідженням, яким проводили еластографію печінки методом зсувної хвилі для оцінки фіброзу печінки та оцінку складу тіла. Для визначення можливих факторів, пов’язаних із клінічно значущим фіброзом печінки (F2, F3), було проведено логістичний регресійний аналіз. Результати. Дослідження включало 79 пацієнтів середнього віку 45,66±14,26 років, 64,6% із них були жінки. Медіана індексу маси тіла становила 31,9 кг/м2 (Q1, Q3: 29,25; 37,3), а клінічно значущий фіброз печінки (F2, F3) спостерігався в 15,2% пацієнтів (n=12). Пацієнти зі стадіями F2, F3 мали вищий індекс маси тіла (медіана=37,55; Q1, Q3: 33,11; 42,45), ніж пацієнти без клінічно значущого фіброзу печінки (медіана=31,2; Q1, Q3: 28,63; 35,35; p=0,0027). Надмірний рівень вісцерального жиру був пов’язаний із клінічно значущим фіброзом печінки (F2, F3) (співвідношення шансів=5,74; 95% довірчий інтервал: від 1,41 до 23,29; p=0,0145). Ми виявили, що цукровий діабет 2-го типу був суттєво пов’язаний із клінічно значущим фіброзом печінки (F2, F3) у пацієнтів із МАСХП (співвідношення шансів=4,15, 95% довірчий інтервал: 1,15–14,99, p=0.0297), і цей зв’язок залишався значущим після поправки на вік і стать, а також у багатоваріантній моделі. Висновок. Ми продемонстрували, що вищий рівень вісцерального жиру був пов’язаний із клінічно значущим фіброзом печінки (F2, F3), тож ми розглядаємо надмірне накопичення вісцерального жиру, визначене за допомогою біоімпедансного аналізу, у ролі потенційного маркера клінічно значущого фіброзу печінки (F2, F3) у пацієнтів із МАСХП. Наше дослідження також підтвердило зв’язок між цукровим діабетом 2-го типу та значним фіброзом печінки (F2, F3) у дорослих із МАСХП в Україні. Ці дані свідчать про важливість своєчасного скринінгу фіброзу печінки для цієї категорії пацієнтів, як це рекомендовано сучасними настановами.