Новий сучасний скринінговий комплекс профілактичної медицини - Cherska, M.S.; Kutsevlyak, S.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Кардіометаболічні захворювання є серйозною глобальною проблемою для здоров’я, яка вражає мільйони людей у всьому світі. Розв’язання цієї проблеми потребує багатогранного підходу, який включає зміни способу життя, медичні втручання та стратегії охорони здоров’я для зменшення поширеності та впливу цих захворювань. Комплексне обстеження є ключовим елементом профілактики та раннього виявлення кардіометаболічних захворювань. Завдяки ретельному збору анамнезу та діагностиці ми можемо вчасно визначити ризики та розробити індивідуальні програми лікування та профілактики, які значно покращують прогноз та якість життя пацієнтів. Мета. Розробити діагностичну систему для визначення ризиків серцево-судинних, обмінних та ниркових захворювань. Матеріали. Аналіз проведено по базі PubMed Central за ключовими словами «кардіометаболічні захворювання», «діагностика та профілактика кардіометаболічних захворювань», за період з 2019 року по 2023 рік. Результати. Розробили діагностичну систему IDIS2GO для автоматизації збору та оцінки медичних і діагностичних даних на основі останніх рекомендацій світових професійних асоціацій, використовуючи алгоритми штучного інтелекту та навчаючи власні нейронні мережі. IDIS2GO складається з трьох частин: перша частина – історія пацієнта (питання, включені до обстеження, спрямовані на виявлення факторів ризику та потенційних проблем зі здоров’ям); друга частина – діагностичні процедури (на підставі відповідей на вищезазначені питання користувачі можуть провести наступні діагностичні процедури для більш детальної оцінки стану здоров’я пацієнта); третя частина — це шкали оцінки ризиків (серцево-судинні захворювання, ліпіди, діабет і надзвичайні ситуації). Таким чином, IDIS2GO – нова діагностична система, призначена для оптимізації процесу медичного огляду. Це портативне інтегроване рішення, яке включає передові інструменти діагностики та потужну програмну платформу для моніторингу стану здоров’я в реальному часі та підтримки прийняття клінічних рішень. IDIS2GO поєднує в собі алгоритми оцінки серцево-судинного ризику (SCORE2 і SCORE2-OP) і скринінг діабету для комплексної оцінки ризику. Система IDIS2GO допомагає зібрати всі ці дані у єдиний екзаменаційний файл. Дані автоматично потрапляють в хмарне сховище і можуть бути передані в будь-яку інформаційну систему, забезпечуючи їх доступність для лікаря в зручний час. Лікар може інтерпретувати дані, оцінити їх і дати необхідні рекомендації.