Діабет та атеросклероз. Клітинні механізми патогенезу. Огляд літератури - Соколова, Л.К.; Pushkarev, V.M.; Pushkarev, V.V.; Tronko, N.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
В огляді літератури аналізуються клітинні механізми патогенезу ускладнення цукрового діабету — прискореного розвитку атеросклерозу. Проаналізовано механізми порушення метаболізму та виникнення ендотеліальної дисфункції на тлі діабету, показано роль міжклітинних сполучень ендотеліальних клітин судин у підтримці їх цілісності та бар’єру проникності в нормі та патології. Узагальнено дані про участь у патогенезі атеросклерозу на тлі цукрового діабету гладеньких м’язів судин, макрофагів, тромбоцитів й еритроцитів. Продемонстровано роль ядерного чинника NF-кВ — регулятора запальних реакцій у клітинах ендотелію, гладеньком’язових клітинах судин і макрофагах.