Метаболічний синдром – дієтологічні рекомендації та нутрицевтична корекція - Nyankovska, О.S.; Nyankovskyy, S.L.; Yatsula, M.S.; Horodylovska, M.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2021)
Метаболічний синдром (МС) визначається як поєднання факторів ризику метаболічного походжен‑ня (інсулінорезистентність, гіперінсулінемія, порушення толерантності до глюкози, цукровий діабет 2-го типу,вісцеральне ожиріння, атерогенна дисліпідемія та/або високий артеріальний тиск (АТ)), що підвищує ризикрозвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ). Згідно з дослідженням «Індекс здоров’я» 2019 року, кожендругий дорослий українець (53,7%) має зайву вагу. Окрім генетичної схильності, існують важливі фактори на‑вколишнього середовища, які можуть впливати на патогенез МС. Певні зміни способу життя можуть пози‑тивно вплинути на перебіг МС. Мета роботи — розглянути сучасні дані, щодо впливу харчування та різнихнутрицевтиків на МС. Епідеміологічні дані свідчать про те, що дієта з високим вмістом фруктів, овочів, риби тацільного зерна може покращити всі фактори ризику, пов’язані з МС. Середземноморська дієта характеризу‑ється адекватно збалансованим поєднанням фруктів, овочів, риби, круп та поліненасичених жирів, зі зменше‑ним споживанням м’яса та молочних продуктів і помірним споживанням алкоголю, насамперед червоноговина. Доведено, що споживання продуктів, які містять антиоксидантні сполуки з протизапальною дією, знижуєчастоту виникнення МС та покращує динаміку компонентів, що визначають цей патологічний стан. Цільні зер‑на, фрукти, овочі та бобові забезпечують оптимальне поєднання біоактивних компонентів, вітамінів, мінералів,фітохімічних речовин та антиоксидантів. Кардіопротекторні ефекти середземноморської дієти добре відомі ташироко задокументовані як епідеміологічними дослідженнями, так і клінічними випробуваннями. Застосуван‑ня нутрицевтиків для лікування захворювань, зокрема МС, є альтернативним напрямком сучасної медицини.Компанія «Solgar» має біологічно активні добавки, серед яких є багато нутрицевтиків для МС, зокрема курку‑мін, ресвератрол, омега‑3 жирні кислоти, ліпотропні фактори, піколінат хрому та інші.