Рівень остеокальцину та конституційно- метаболічні фенотипові параметри у хворих на цукровий діабет 2-го типу - Kovalchuk, A.V.; Korpachev, V.V.; Korpacheva-Zinych, O.V.; Kushnareva, N.M.; Prybyla, O.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Мета - дослідження взаємозв’язків між рівнем гормону кісткової тканини остеокальцину та конституційно-метаболічними фенотиповими ознаками у хворих на цукровий діабет 2-го типу. Матеріали та методи. Обстежено 44 особи віком понад 50 років, серед них 23 чоловіки та 21 жінка в стані постменопаузи. У пацієнтів визначали вміст у сироватці крові остеокальцину, вираховували індекс вісцерального ожиріння (ІВО). Результати. Встановлено, що на тлі посилення вісцерального ожиріння відбувається вірогідне зниження вмісту в крові остеокальцину. Це свідчить про уповільнення процесів остеосинтезу на тлі конституційно-метаболічних порушень, що призводять до певних фенотиповних змін у хворих на цукровий діабет 2-го типу. Причому показник вісцерального ожиріння — ІВО, який враховує гуморальні та антропометричні показники, був точнішим уніфікованим параметром фенотиповних змін порівняно з окружністю талії.