Ранні маркери атеросклерозу та серцево-судинний ризик у жінок із гіпертонічною хворобою на тлі гіпотиреозу - Mitchenko, O.I.; Romanov, V.Yu; Gvozdyk, M.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Мета роботи — дослідження ранніх маркерів атеросклерозу (товщини КІМ, наявності атеросклеротичних бляшок у ЗСА, показника кісточково-плечового індексу) та ССР у жінок із гіпертонічною хворобою та гіпотиреозом. Матеріали та методи. Обстежено 134 жінки з ГХ (середній вік 56,8±0,5 року). Усім пацієнтам визначали показники ліпідограми, товщину комплексу інтима-медіа КІМ) і наявність атеросклеротичних бляшок в сонних артеріях, кісточково-плечовий індекс КПІ), проводили стратифікацію серцево-судинного ризику (ССР) за допомогою шкал SCORE. Результати. Жінки із ГС характеризуються вірогідно вищими рівнями ХС-ЛПНЩ порівняно з жінками без дисфункції ЩЗ — 6,7±1,5 ммоль/л і 5,6±1,2 ммоль/л відповідно. Встановлено вірогідно більшу частоту потовщення КІМ і виявлення атеросклеротичних бляшок у сонних артеріях у жінок із СГ порівняно з евтиреоїдними пацієнтами — 66,7% проти 45,7% і 45,5% проти 31,4% відповідно; нижчі показники КПІ — 1,07±0,02 проти 1,16±0,02. За стандартною шкалою SCORE високий і дуже високий ССР виявлено в 36,4% жінок із ГХ на тлі СГ, після додаткового проведення УЗД сонних артерій і КПІ — у 75,7%. Виснов-ки. Підтверджено несприятливий ефект СГ на ранні маркери атеросклерозу та ССР у жінок з артеріальною гіпертензією. Гіпотиреоз має зв’язок із підвищеними рівнями ЗХС, ХС-ЛПНЩ, потовщенням КІМ, зниженням КПІ. Жінки з артеріальною гіпертензією та СГ на тлі терапії левотироксином мають ліпший профіль ліпідів і нижчийризик серцево-судинних захворювань порівняно з пацієнтами з артеріальною гіпертензією та СГ без замісної терапії левотироксином.