Статеві та вікові особливості взаємовідносин між концентрацією ДГЕА-C та андрогенним забезпеченням організму у хворих на цукровий діабет 2 типу - Korpacheva-Zinych, L.V.; Korpacheva, T.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2012)
Встановлено, що в чоловіків, хворих на цукровий діабет 2 типу, із віком відбувається паралельне зниження рівнів дегідроепіандростерону сульфату (ДГЕА-С) і вільної форми тестостерону (Т) у крові. Вищим концентраціям ДГЕА-С у чоловіків відповідали нижчі рівні тестостерон-естрадіолзв’язувального глобуліну (ТЕЗГ) і вищі значення вільної форми Т, а також більші величини відношення ДГЕА-С/Т. Низькі концентрації ДГЕА-Сасоціювались зі зростанням рівня ТЕЗГ (особливо в чоловіків), зниженням вільної форми Т та з нижчими показниками відношення ДГЕА-С/Т, що вказує на більш інтенсивне перетворення ДГЕА-С на Т у хворих незалежно від статі. Статеві відмінності полягали в тому, що в нижніх децилях ДГЕА-С у чоловіків спостерігались вищі рівні ТЕЗГ, тоді як у жінок не було зафіксовано будь-яких змін. Виявлене в жінок зниження концентрації загального Тта кортизолу, на відміну від чоловіків, може пояснюватись зменшенням утворення Т із попередників наднирковозалозного походження за умов розвитку адренопаузи.