Профілактика післяопераційного гіпопаратиреозу шляхом удосконалення оперативної техніки - Tarashchenko, Yu.M.; Bolgov, M.Yu.; Guda, B.B. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
Досліджено виникнення післяопераційного гіпопаратиреозу в пацієнтів після операцій на щитоподібній залозі з приводу багатовузлового зоба. Запропоновано хірургічний спосіб збереження функції паращитоподібних залоз. Функція паращитоподібних залоз вивчалась у першу добу після операції за рівнем кальцію в крові та оцінкою клінічних симптомів гіпопаратиреозу – симптому Хвостека та парестезій. Серед 42 хворих,прооперованих у такий спосіб, гіпопаратиреоз виник у 2 (4,4%) хворих, що значно менше, ніж у контрольній групі, яка складалася з 45 осіб і в якій гіпопаратиреоз виник у 4 (8,9%) хворих. Це свідчить про ефективність використання цього способу збереження функції паращитоподібних залоз під час операції на щитоподібній залозі.