Динаміка активності натуральних кілерних клітин у хворих на рак щитоподібної залози різних вікових груп після радіойодотерапії - Zakharchenko, T.F.; Zamotayeva, G.A.; Gulevaty, S.V.; Dzhuzha, D.O. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
Досліджено вікову залежність активності натуральних кілерних (NK) клітин у прооперованих хворих на диференційований рак щитоподібної залози без віддалених метастазів напередодні та через 6 діб, 1, 3 та 6 місяців після курсу радіойодотерапії (РЙТ). До 1-ої групи увійшли 26 молодих пацієнтів, середній вік яких становив 28,6±1,1 року. Групу 2 склали 33 хворих старшого віку (середній вік – 52,6±1,5 року). Більшість хворих обох груп отримали 1-2 курси РЙТ. Активність NK-клітин визначали в цитотоксичному тесті. Оцінку реакції проводили з використанням спектрофотометрії. Було виявлено, що в групі 1 активність NK-клітин протягом 3 місяців після РЙТ не має істотної відмінності порівняно з вихідним значенням, а через 6 місяців – збільшується, що відрізняє динаміку активності NK-клітин після РЙТ у хворих групи 2, у яких вона знижена в усі терміни після РЙТ порівняно з вихідним значенням. У хворих групи 2 активність NK-клітин значно нижча, ніж у хворих 1-ї групи, що свідчить про вікову залежність показника, а також про нижчий рівень захисних можливостей NK-клітин.