Роль латеральної лімфодисекції в радикальному лікуванні медулярної карциноми щитоподібної залози - Kvachenyuk, A.N.; Reizin, D.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
З метою з’ясування необхідності виконання профілактичної латеральної дисекції лімфовузлів шиї хворих із медулярною карциномою щитоподібної залози проведено ретроспективний аналіз частоти виникнення рецидиву захворювання та смертності пацієнтів залежно від розміру пухлин та об’єму хірургічного лікування. Результати дослідження підтвердили думку щодо обов’язкового проведення екстрафасціальної тиреоїдектомії навітьза пухлин розміром менше 2 см. При виконанні тиреоїдектомії та латеральної (однобічної або двобічної) дисекції лімфовузлів шиї частота виникнення рецидивів і смертність хворих була дуже високою, що пояснюється частим метастазуванням пухлин насамперед улімфовузли центрального відсіку шиї. Кількість рецидивів і смертність серед пацієнтів після проведення ізольованої центральної дисекції невелика; усі випадки ускладнень або смерті стосувалися виключно хворих із пухлинами розміром більше 2 см. У разі виконання тиреоїдектомії з наступною комбінованою центральною і боковою лімфодисекцією також зареєстрована невелика кількість рецидивів і випадків смерті пацієнтів: вони були суттєво нижчими порівняно з групою хворих, яким виконували тиреоїдектомію і бокову дисекцію шиї і подібними до тих, що зареєстровані за центральної лімфодисекції. Здебільшого це відмічено в групі пацієнтів із пухлинами розміром до 2 см. За результатами проведеного аналізу зроблено висновок, що за медулярних карцином розміром більше 2 см, навіть за відсутності метастазування в лімфовузли, доцільно одночасно з тиреоїдектомією та центральною лімфодисекцією виконувати також і латеральну двобічну лімфодисекцію.