Досвід застосування мелатоніну в літніх хворих із цукровим діабетом 2 типу - Antoniuk-Shcheglova, I.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
Ефективність курсового (протягом 1 міс.) застосування мелатоніну було вивчено в 15 хворих літнього віку з цукровим діабетом (ЦД) 2 типу. Вивчався вплив мелатоніну на вуглеводний і ліпідний обмін, функціональний стан ендотелію та в’язкість крові, артеріальний тиск. Застосування мелатоніну (3 мг о 21:00 щоденно) призводило до покращання вуглеводного обміну: знизились рівні глюкози та інсуліну через 2 год. глюкозотолерантного тесту, а також статистично достовірно зменшилась площа під кривою глюкози та інсуліну. Прийом мелатоніну також спричинив покращання ліпідного обміну (зниження рівнів ТГ та ЛПДНЩ), покращання показників функції ендотелію мікросудин (зростання об’ємної швидкості шкірного кровотоку) та реологічних властивостей крові (зниження в’язкості крові та індексу агрегації еритроцитів). Результати дослідження можуть бути підставою для застосування мелатоніну в літніх хворих із ЦД 2 типу.