Рівень інтерлейкіну-1β та його кореляційні взаємозв’язки у хворих на цукровий діабет 2 типу з неалкогольною жировою хворобою печінки - Mykhalchyshyn, G.P.; Bodnar, P.M.; Kobyliak, N.N. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
У статті розглянуто зміни сироваткового рівня інтерлейкіну-1β (ІЛ-1β) та визначено його асоціативні зв’язки з антропометричними параметрами та метаболічним профілем у хворих на ЦД 2 типу залежно від наявності неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Згідно з отриманими результатами, максимальна концентрація цитокіну виявлена у хворих на НАЖХП із підвищеним рівнем трансаміназ – 47,09±17,86 пг/мл, і єдостовірно вищою, ніж в інших групах (р<0,001). У пацієнтів із НАЖХП та нормальним значенням печінкових ферментів порівняно з контрольною групою відмічено тенденцію до зростання ІЛ-1β (33,71±12,8 проти 26,84±10,85 пг/мл, р=0,078). У кореляційно-регресійному аналізі незалежними детермінантами, асоційованими з рівнем ІЛ-1β, були ожиріння та інсулінорезистентність в усіх групах обстежуваних хворих. У хворих із НАЖХП порівняно з контрольною групою додатково простежувався асоціативний зв’язок із рівнем тригліцеридів та ліпопротеїдів високої щільності, а в групі з високими трасаміназами – з АЛТ.