Динаміка рівнів антитіл до рецептора ТТГ у хворих на дифузний токсичний зоб з автоімунною офтальмопатією в процесі тиреостатичної терапії - Olijnyk, V.A.; Buldygina, Y.V.; Terekhova, G.N.; Shlyakhtych, S.L. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
Метою дослідження було вивчення динаміки рівнів антитіл до рецептора ТТГ (Ат рТТГ) у пацієнтів із дифузним токсичним зобом (ДТЗ) та ендокринною офтальмопатією впродовж терапії тиреостатиками. Обстежено 147 пацієнтів із дифузним токсичним зобом, серед яких 112 пацієнтів були без проявів офтальмопатії, 35 пацієнтів – з офтальмопатією. Визначали рівні ТТГ, тиреоїдних гормонів і АТ рТТГ впродовж тиреостатичноїтерапії. АТ рТТГ у сироватці крові визначали за методом імуноферментного аналізу. У ході медикаментозної терапії зафіксовано зниження рівнів АТ рТТГ в обох групах пацієнтів. При аналізі динаміки змін рівнів АТ рТТГ впродовж тиреостатичної терапії було виявлено, що їхній рівень у пацієнтів із ДТЗ і офтальмопатією вірогідно перевищував показники хворих без офтальмопатії як на початку лікування, так і через 6 місяців.