Вплив L-карнітину на зниження маси тіла в дорослих: систематичний огляд і метааналіз рандомізованих контрольованих клінічних випробувань - Pooyandjoo, M.; Nouhi, M.; Pooyandjoo, M.; Nouhi, M.; Shab-Bidar, S.; Djafarian, K.; Olyaeemanesh, A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2018)
Релевантні дослідження було ідентифіковано завдяки системному пошуку в базах даних PubMed, Embase, Кокранівському центральному реєстрі контрольованих клінічних випробувань і бібліографічних списках відповідних маркетингових досліджень. До огляду включено дев'ять досліджень (n=911) адекватної методологічної якості. Клінічні випробування із середньою різницею (MD) 95% довірчого інтервалу (ДІ) об'єднано за допомогою моделі випадкового ефекту. Результати метааналізу відповідних правомочних клінічних випробувань показали, що в осіб, які отримували L-карнітин, значно більше знижувалися маса тіла (MD: –1,33 кг; 95% ДІ: від –2,09 до –0,57) та індекс маси тіла (MD: –0,47 кг/м2; 95% ДІ: від –0,88 до –0,05) порівняно з контрольною групою. Результати метарегресійного аналізу тривалості вживання добавки продемонстрували, що величина зниження маси тіла, спричинена додаванням L-карнітину, значно зменшувалась із часом (р=0,002). Зроблено висновок, що приймання L-карнітину сприяє зниженню маси тіла.