Деякі ревматологічні показники у хворих із діабет-асоційованими остеоартритами - Orlenko, V.L.; Tronko, K.M.; Yelizarova, O.T. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2020)
Наразі актуальною є проблема асоціації поширених ревматичних захворювань, таких як ревматоїдний артрит, остеоартроз та остеопороз із цукровим діабетом (ЦД). До теперішнього часу немає єдиного погляду на роль біохімічних та імунних чинників, які викликають ураження суглобів в умовах коморбідності. Метою даного дослідження була оцінка біохімічних ревматологічних показників у хворих на ЦД 1-го та 2-го типів із діабет-асоційованими остеоартритами. Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 105 пацієнтів, яких розподілили на групи за типом діабету, наявністю та ступенем діабетичної артропатії. Пацієнтам проводили діагностику артропатій за допомогою УЗД суглобів і ревмапроби імунотурбодиметричним методом. Результати. У групі пацієнтів із ЦД 1-го типу артропатію виявлено в 64,4% випадків, у групі із ЦД 2-го типу — у 80,0% (t=1,8; p=0,07). У хворих з артропатіями виявлено прямий кореляційний зв’язок стадії артропатії з чинниками «антистрептолізин» (r=0,33; p<0,01), «ревматоїдний чинник» (r=0,26; p<0,05) і «С-реактивний білок» (r=0,43; p<0,001). Встановлено підвищення середнього рівня сечової кислоти зі збільшенням стадії артропатіїяк у групі з ЦД 1-го типу (F=4,4; p=0,009), так і в пацієнтів із ЦД 2-го типу (F=17,9; p<0,001). Висновок. Отримані результати продемонстрували, що як найбільш чутливі діагностичні критерії у хворих із діабет-асоційованими остеоартритами можна рекомендувати використовувати рівень сечової кислоти в крові, ревматоїдного чинника та С-реактивного білка.