Особливості змін функції NK-клітин і нейтрофілів у хворих на рак щитоподібної залози залежно від віку та наявності віддалених метастазів у ранній термін після радіойодотерапії - Zamotaeva, G.A.; Zakharchenko, T.F.; Gulevatyi, S.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2018)
Мета дослідження — порівняльний аналіз цитотоксичної активності NK-клітин і метаболічної активності нейтрофілів (НФ) у хворих на диференційований рак щитоподібної залози (ДРЩЗ) залежно від віку та наявності віддалених метастазів у ранній термін після радіойодотерапії (РЙТ). Матеріали та методи. Дослідження імунних показників провели у хворих на ДРЩЗ 3 вікових груп: 1 — від 12 до 18 років, 2 — від 19 до 39 років, 3 — від 40 до 71 року, кожну з яких розділили на 2 підгрупи залежно від наявності віддалених метастазів (А та В). Хворі підгрупи А отримали від 1 до 5 курсів РЙТ, підгрупи В — від 1 до 12 курсів РЙТ. Дослідження проводили напередодні та через 5 або 6 діб після приймання 131І активністю від 2180 МБк до 8000 МБк. Контрольні групи складалися з донорів відповідного вікового та статевого складу. Цитотоксичну активність NК-клітин проти індикаторних клітин-мішеней визначали, використовуючи спектрофотометрію. Метаболічну активність НФ досліджували у стандартному тесті відновлення нітросинього тетразолію. Результати. У хворих без віддалених метастазів (А) після курсу РЙТ функція NK-клітин знижувалась у групах 1 і 3, метаболічна активність НФ значно підвищувалася у групах 1 і 2. У хворих із віддаленими метастазами (В) після курсу РЙТ активність NК-клітин відносно вихідного значення знижувалася в усіх вікових групах, метаболічна активність НФ залишалася низькою в групі 1 і підвищувалась у групі 2. Найнижчі по-казники активності NК-клітин напередодні та після курсу РЙТ виявлено у хворих старшого віку. Висновки. У хворих молодого та старшого віку наявність віддалених метастазів впливає на ступінь зниження активності NК-клітин після курсу РЙТ. У хворих різного віку підвищення активності НФ після курсу РЙТ залежить від наявності віддалених метастазів ДРЩЗ.