Автоімунний тиреоїдит. Сучасні погляди на патогенез та лікування (огляд літератури) - Sheremet, M.I.; Shidlovskiy, V.O.; Sidorchuk, L.P. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Проведено аналіз та систематизацію сучасних наукових даних про автоімунний тиреоїдит. Окреслено місце автоімунного тиреоїдиту в структурі захворювань  ендокринної системи, основні чинники його виникнення та прогресування, роль екологічних факторів, генетичної детермінова ності ризику його розвитку. Висвітлені сучасні уявлення про імунологічні ме ханізми, які зу мовлюють реалізацію патологічного процесу при автоімунному тиреоїдиті. Відмічена  роль апоптозу в розвитку цього процесу. Представлені сучасні погляди на лікування хворих на автоімунний тиреоїдит.