Порушення діастолічної функції серця в постінфарктних хворих із цукровим діабетом 2 типу - Altunina, N.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
У статті наведено результати дослідження діастолічної функції серця в постінфарктних хворих із цукровим діабетом (ЦД) 2 типу. У більшості цих пацієнтів  було виявлено діастолічну дисфункцію (ДД) лівого і правого шлуночків за релаксаційним типом. При цьому встановлено, що поєднання постінфарктного кардіосклерозу та ЦД 2 типу характеризується збільшенням частки хворих з ІІ типом (псевдонормалізацією) та появою рестриктивного  типу ДД ЛШ, які є важчими варіантами порушення релаксації серця. Для діастолічної функції ПШ у даної категорії хворих характерним є поява ІІ типу ДД. У  дослідженні встановлено, що при поєднанні постінфарктного кардіосклерозу та ЦД 2 типу спостерігаються глибші порушення релаксації серця, ніж при  окремому перебігу захворювань. Отримані дані показали, що зміни діастолічної функції ЛШ обумовлені впливом обох патологій, у той час як ДД ПШ  здебільшого зумовлена впливом ЦД.