Особливості формування статевої поведінки в пренатально стресованих щурів за умов дії німодипіну в критичний період статевої диференціації мозку - Tarasenko, L.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Метою дослідження було провести за допомогою блокатора кальцієвих каналів німодипіну вивчення участі клітинних кальцієвих каналів у регуляції  статевої поведінки в пренатально стресованих самців та самиць щурів. Пероральне застосування німодипіну на тлі стресування вагітних самиць  спричинило в їхніх нащадків жіночої статі суттєве послаблення маскулінізації гетеротипової статевої поведінки. Пренатально стресовані за умов  застосування німодипіну самці характеризувались появою лордозної реакції без проявів гомо- та бісексуальності, при цьому параметри чоловічої статевої поведінки в цих тварин  залишались незмінними. Отримані результати свідчать про участь кальцієвої сигналізації у формуванні нейроендокринної регуляції системи репродукції в  ранньому онтогенезі, а також у патогенезі її порушень внаслідок гормонального дисбалансу та пренатального стресу.