Порушення електричної активності серця в молодих хворих на рак щитоподібної залози в поопераційному періоді внаслідок змін балансу електролітів і вегетативної регуляції - Zubkova, S.T.; Sovenko, T.K. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Вивчено особливості змін електричної активності серця і вегетативної нервової системи за допомогою комп’ютерного програмно-апаратного комплексу «Холтерівська система моніторінгу ЕКГ» та визначено роль змін електролітного балансу у розвитку електричної нестабільності міокарда у хворих на рак щитоподібної залози в поопераційний період. Встановлено підвищення ЧСС, появи аритмій, подовження інтервалів QТ і QТ коригованого, підвищення  впливу симпатичного відділу вегетативної нервової системи, появі порушень циркадності ритму серця. Частота порушень серцевого ритму залежить від  тривалості супресивної терапії, подовження інтервалу QТс, змін вегетативної регуляції і порушень гомеостазу Са2+. При підключенні кардіотропної терапії ці  зміни зникають або зменшуються.