Обґрунтування органозберігаючих операцій при папілярній карциномі щитоподібної залози в пацієнтів, які були дітьми та підлітками на час Чорнобильської аварії - Ianchii, I.R.; Bolgov, M.Yu.; Bogdanova, T.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
У роботі з’ясовано об’єктивні та суб’єктивні причини виконання органозберігаючих операцій у пацієнтів дитячого та підліткового (на час аварії на ЧАЕС)  віку. Доведено, що майже 40% пацієнтів, яких прооперовано в клініці Інституту з приводу папілярної карциноми (ПК) щитоподібної залози (ЩЗ) впродовж 1996-2012 років, є особи із зазначеної когорти. При цьому у 15,8% таких випадків мало місце оперативне втручання органозберігаючого  характеру, а їх розподіл за роками демонстрував вірогідну зростаючу лінійну тенденцію. Переважну більшість (94,6%) недостатньо радикально  прооперованих пухлин являли собою карциноми з низьким потенціалом злоякісності – мікрокарциноми та інкапсульовані ПК ЩЗ. Головна причина  виконання органозберігаючих операцій – неможливість встановити факт наявності карциноми на передопераційному (ТАПБ) чи інтраопераційному етапах  діагностики. Незважаючи на те, що ПК у групі спостереження були потенційно радіогенними, лише 33,5% пацієнтів погодилися на проведення повторної радикальної операції, і детермінуючим фактором при цьому був розмір пухлини.