Дослідження поширеності цукрового діабету, порушеної регуляції глюкози та антропометричні фактори ризику їх розвитку в мешканців літнього віку сільської місцевості України. Попередні дані - Khalangot, M.D.; Kravchenko, V.I.; Pysarenko, Y.M.; N.V. Okhrimenko, N.V.; Lerman, N.G.; Kovtun, V.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Дослідження поширеності цукрового діабету (ЦД) та порушеної толерантності до глюкози (ПТГ) серед сільського населення України останні 20 років не  проводилися, хоча критерії діагнозу діабету та умови життя людей суттєво змінилися. Представлені дані є результатами обстеження населення на наявність  ЦД, ПТГ, порушеної глікемії натще (ПГН) та виявлення факторів ризику ЦД, проведеного у співпраці із закладами охорони здоров’я Київської області. У 99  осіб, випадково вибраних із загальної популяції 540 осіб у віці понад 53 роки, що постійно проживають в одному сільському населеному пункті і не були  зареєстрованими хворими на ЦД, проведено тест толерантності до глюкози за критеріями ВООЗ (1999) з визначенням рівнів глюкози в плазмі венозної  крові та антропометричні вимірювання: артеріальний тиск, зріст та вага з визначенням індексу маси тіла (ІМТ), окружність живота, стегон, шиї. У 13,1%  досліджених виявлено ЦД, у 19,2%  – ПТГ, у 12,1% – ПГН. Раніше ЦД був діагностований у 4,4% місцевих мешканців цієї вікової категорії, тобто, реальна  поширеність хвороби може бути утричі вища за відому. Антропометричні порівняння серед жінок виявили зв’язок між збільшенням ІМТ, окружностей  живота, стегон, шиї та належністю до групи ЦД. Ризик ЦД (за відношенням шансів – OR та його 95% конфіденційними інтервалами – CI), що пов’язаний із  кожним додатковим 1 см окружності шиї, оцінений за моделлю логістичної регресії та стандартизований за статтю та віком, дорівнює 2,0 (95% CI 1,4-3,0),  p<0,001.