Вивчення асоціації поліморфізму 49A/G гена CTLA4 у хворих на повільно прогресуючий автоімунний діабет дорослих - Tykhonova, T.M.; Shtande, S.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Одиничний нуклеотидний поліморфізм 49A/G гена CTLA4 було вивчено у 44 здорових мешканців м. Харкова, 109 хворих на повільно прогресуючий  автоімунний діабет дорослих, 64 хворих на цукровий діабет 1 типу та 127 – 2 типу. Показано, що як і для цукрового діабету 1 типу поліморфізм 49A/G гена CTLA4  відіграє важливу роль у спадковій схильності до повільно прогресуючого автоімунного діабету дорослих в українській популяції. Визначена більш  виражена, ніж із цукровим діабетом 2 типу асоціація поліморфізму, що досліджувалася.