Досягнення цілей лікування пацієнтами із цукровим діабетом в Україні. Результати Міжнародного дослідження з вивчення практики ведення цукрового діабету (IDMPS) - Tronko, M.D.; Sokolova, L.K.; Vlasenko, N.V.; Kostukevich, A.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Обґрунтування та мета. Ускладнення ЦД становить одну з основних причин смерті в Україні. Метою даного аналізу було вивчення характеристик ведення  пацієнтів із ЦД в Україні, а також досягнення ними цілей лікування. Методи. Проаналізовано дані українських пацієнтів із ЦД1 і ЦД2, включених до 5 та 6-ї  хвиль Міжнародного дослідження з вивчення практики ведення цукрового діабету (International Diabetes Management Practices Study, IDMPS). Результати. В  Україні 592 пацієнти із ЦД було включено до дослідження 2011 року (5-а хвиля IDMPS) і 600 пацієнтів — 2014 року (6-а хвиля IDMPS). 2011 року (5-а хвиля  IDMPS) 202/353 (57,2%) пацієнтів із ЦД2 отримували лише пероральні цукрознижувальні препарати (ПЦЗП), 58/353 (16,4%) — лише інсулін, 91/353 (25,8%) —  ПЦЗП та інсулін, 2/353 (0,6%) — дієту та фізичні навантаження. Переважна більшість пацієнтів із ЦД1 (95,5%) отримували інсулін і 4,5% — інсулін у поєднанні з  ПЦЗП. 2014 року (6-а хвиля IDMPS) 176/389 (45,2%) пацієнтів із ЦД2 отримували лише ПЦЗП, 85/389 (21,9%) — лише інсулін, 127/389 (32,6%) — ПЦЗП та інсулін,  1/389 (0,3%) — дієту та фізичні навантаження. Переважна більшість пацієнтів із ЦД1 (99,1%) 2014 року отримували інсулін і 0,9% — інсулін у поєднанні з ПЦЗП.  Рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) 2011 року принаймні 1 раз визначався у 97,5% пацієнтів із ЦД1 та у 85,3% пацієнтів із ЦД2. 2014 року рівень HbA1c  принаймні 1 раз визначався у 98,6% пацієнтів із ЦД1 та у 95,3% пацієнтів із ЦД2. У 5-й хвилі IDMPS лише 15,5% пацієнтів із ЦД1 і 15,4% пацієнтів із ЦД2 досягли  рекомендованого показника HbA1c<7%. Ті з пацієнтів із ЦД2, які отримували лише ПЦЗП, досягали ліпшого контролю глікемії. У 6-й хвилі IDMPS лише 13,5%  пацієнтів із ЦД1 і 12,8% пацієнтів із ЦД2 досягли рекомендованого показника HbA1c<7%. Ті з пацієнтів із ЦД2, які отримували лише ПЦЗП, досягали ліпшого  контролю глікемії (24,5% пацієнтів із HbA1c <7%) порівняно з пацієнтами, які отримували ПЦЗП та інсулін (4,8%) або лише інсулін (1,3%).