Вплив тауринвмісного препарату Кратал на оксидантний статус мітохондрій серця щурів із метаболічним синдромом - Gorbenko, N.; Zvyagina, T.; Borikov, O.; Shalamay, A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Мета. Дослідити вплив Краталу на оксидантний статус мітохондрій серця щурів із метаболічним синдромом (МС), індукованим високофруктозною дієтою  (ВФД).Методи.Визначення глюкозного гомеостазу; вмісту відновленого глутатіону (ВГ), активності Mn-залежної супероксиддисмутази (Mn-СОД),  глутатіонпероксидази (ГПО) та рівня гідропероксидів ліпідів у суспензії ізольованих мітохондрій. Результати. Встановлено, що у тварин із МС погіршується  толерантність до вуглеводів і підвищується вміст гідропероксидів ліпідів у мітохондріях кардіоміоцитів, а також знижується рівень ВГ. Застосування Краталу  гальмує розвиток інсулінорезистентності (ІР) та інтолерантності до вуглеводів, знижує концентрацію фруктозаміну (ФА) в сироватці крові, зменшує вміст гідропероксидів ліпідів і нормалізує рівень ВГ у мітохондріях серця. Висновки. Кратал поліпшує чутливість до інсуліну та запобігає розвитку  оксидативного стресу в мітохондріях кардіоміоцитів щурів із МС. Виявлені фармакологічні властивості Краталу свідчать про доцільність його застосування з  метою профілактики та лікування серцево-судинної патології за умов МС.