Корекція вагінальної мікрофлори жінок з гіперандрогенією та репродуктивними втратами на прегравідарному етапі - Semenyuk, L.M. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
У сучасних умовах серед чинників ризику, що обумовлюють високий рівень перинатальної захворюваності та смертності, зросла роль ендокринної патології,  в тому числі гіперандрогенії (ГА) різного ґенезу. Серед провідних етіологічних чинників синдрому втрати плода слід зазначити інфекційний. На  особливу увагу заслуговує вивчення стану цервікального каналу в пацієнток із гіперандрогенією з огляду на високу частоту (до 34%) функціональної істміко- цервікальної недостатності в цього контингенту хворих. Бар’єром на шляху висхідної інфекції є слизовий секрет шийки матки. Основними чинниками  клонізаційної резистентності слизових оболонок є протективні ефекти слизового покриття та, надто, локального комплексу антимікробної захисту, що  змушує досліджувати мікробіоценоз піхви як потенційний резервуар збудників, які можуть викликати патологічний процес, і вчасно його коригувати на  прегравідарному етапі.