Зміни рівня холестерину в надниркових залозах щурів, викликані метанандамідом, залежні від статевих гормонів - Levchuk, N.I.; Kalinichenko, O.V.; Kovzun, O.I.; Mikosha, O.S. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Для з’ясування можливої участі холестерину в реалізації ефектів метанандаміду (метаболічно стійкого синтетичного похідного ендогенного канабіноїду  анандаміду) в тканині надниркових залоз щурів було поставлено за мету дослідити вплив різних концентрацій метанандаміду in vitro на вміст загального  холестерину в адренокортикоцитах інтактних самців і самиць щурів, а також кастрованих тварин за умов введення естрадіолу. Кількісний вміст загального  холестерину визначали ензиматичним методом. Показано, що в самців рівень холестерину знижувався внаслідок інкубації зрізів надниркових залоз із  концентраціями 10-8-10-6 моль/л метанандаміду, у самиць – збільшувався за концентрації 10-7-10-6 моль/л. Кастрація самиць цілком усувала ефект метанандаміду, а в самців після орхіектомії зниження вмісту холестерину спостерігалося лише за концентрації 10-6 моль/л метанандаміду. Триденне  введення естрадіолу кастрованим тваринам приводило до відновлення відповіді на цю сполуку лише в тканині надниркових залоз самиць. Зроблено висновок, що метанандамід справляв різноспрямований ефект на вміст загального холестерину в адренокортикоцитах самців і самиць, що може бути  пов’язано зі статтю тварин.