Ефективність об’ємного пневмопресингу у хворих на цукровий діабет 2-го типу з метаболічним ожирінням на тлі нормальної маси тіла - Goncharova, O.A.; Partskhaladze, V.I.; Kazakova, E.V.; Abdullayev, R.Ya. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
В статті розглянуто вплив об’ємного пневмопресингу на жирову та м’язову тканини організму у хворих на цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) з метаболічним  ожирінням на тлі нормальної маси тіла. У 14 хворих на ЦД2 віком 49,9±3,6 років, з ІМТ<25,0 кг/м2 та відсотковим вмістом жирової тканини (ЖТ), який  перевищував вікову норму, проведено курс об’ємного пневмопресингу (8-10 сеансів по 30 хвилин). Перед та після курсу лікування вивчали відсоток ЖТ та  м’язової тканини (МТ), товщину жирового шару на передній черевній стінці, внутрішній поверхні стегна та сідницях. Визначено, що в усіх відібраних для  вивчення хворих відсоток МТ був нижчий за вікову норму. У результаті проведеного курсу фізіотерапії нормалізації рівнів ЖТ та МТ не визначено в жодного з  хворих, але середній рівень ЖТ знизився, а МТ – підвищився, у результаті чого співвідношення ЖТ/МТ знизилось на 3,75%. Водночас мало місце вірогідне  (р<0,05) зменшення товщини ЖТ на передній черевній стінці (на 11,02%) та на сідницях (на 10,2%); на внутрішній поверхні стегна зменшення жирового шару  хоча і знизилось на 7,8%, але не було вірогідним. Таким чином, показано, що метод об’ємного пневмопресингу у хворих на ЦД2 з метаболічним ожирінням на тлі нормальної маси тіла оптимізує співвідношення між ЖТ та МТ завдяки зниженню ЖТ без одночасного зниження МТ.