Гіпопінеалізм як чинник розвитку метаболічного синдрому - Mishchenko, T.V.; Gladkih, A.I.; Poltorak, V.V.; Bondarenko, L.O. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
На молодих статевозрілих самцях кроля встановлено, що на тлі гіпопінеалізму, індукованого тривалим (протягом 5 міс.) цілодобовим освітленням (удень – сонячне світло, уночі – електричне, з інтенсивністю 30-40 люкс), розвивається такий комплекс складових метаболічного синдрому: абдомінальне ожиріння, інсулінорезистентність, порушення толерантності до глюкози та артеріальна гіпертензія. Причому динаміка змін показників даних порушень є  неоднозначною: через 2 місяці після початку експерименту відбувається найвище зростання базальної інсулінемії, через 3 місяці – маси абдомінально- вісцерального жиру, через 5 місяців – рівня глюкози в сироватці крові та артеріального тиску.