Цукровий діабет із моногенним типом успадкування: клініка, діагностика та лікування (частина 1) - Боднар, П.М.; Кононенко, Л.О.; Кирієнко, Д.В.; Кобиляк, Н.М. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Лекція присвячена вивченню клініко-діагностичних та лікувальних аспектів цукрового діабету з моногенним типом успадкування. Він зустрічається в 1-2% від  усіх випадків постановки діагнозу та виникає в результаті мутацій, які призводять до агенезії підшлункової залози, зменшення функції β-клітин або їх  підвищеної деструкції, розвитку інсулінорезистентності. До нього відносять перманентний неонатальний цукровий діабет, транзиторний неонатальний ЦД,  MODY-діабет та декілька більш рідкісніших синдромів, які окрім діабету проявляються і певними екстра панкреатичними проявами.