Спектр та клінічні особливості гормонально неактивних інсиденталом надниркових залоз - Galuzynska, O.I.; Kvachenyuk, A.M. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
На основі сформованої когорти хворих (497 осіб) із гормонально неактивними новоутвореннями надниркових залоз проведено ретроспективний аналіз  спектра інсиденталом, частоти їх зустрічальності та деяких клінічних характеристик. Крім власне пухлин кори та мозкового шару надниркових залоз у  пацієнтів зустрічається також широкий спектр пухлин нейрогенного генезу, мезенхіальних, неспецифічних, а також ряд пухлиноподібних утворень. Серед  пацієнтів переважають жінки; у них частіше реєстрували доброякісні інсиденталоми, тоді як у чоловіків – злоякісні. Кількість хворих із віком прогресивно  збільшується, проте після 60 років – зменшується. Не відмічено різниці у віці пацієнтів різної статі з доброякісними пухлинами, тоді як ряд злоякісних пухлин  у чоловіків діагностують значно пізніше, ніж у жінок. Права локалізація інсиденталом зареєстрована для всіх доброякісних пухлин (за винятком  доброякісної парагангліоми) і феохромобластом, тоді як інші злоякісні пухлини, а також неспецифічні і пухлиноподібні утворення не мають асиметрії в локалізації. За величиною збільшення розміру новоутворення склали наступний ряд: пухлини кори = пухлини мозкового шару < пухлиноподібні  утворення = мезенхіальні пухлини < пухлини нейрогенного ґенезу < неспецифічні пухлини. Аналіз розподілу доброякісних і злоякісних інсиденталом за  розміром дозволив зробити висновок, що розмір утворення не може бути об’єктивним критерієм для вирішення питання про злоякісну його природу і,  отже, доцільності (чи ні) безумовного оперативного лікування.