Клініко-функціональна характеристика стану центральної нервової системи в дітей із цукровим діабетом 1 типу м. Алмати - Abedimova, R.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Питання про діабетичне ураження центральної нервової системи (ЦНС) в дітей досліджені недостатньо. Метою дослідження було вивчення клініко- функціонального стану ЦНС у дітей із цукровим діабетом 1 типу (ЦД1) м. Алмати. Об’єктом дослідження були 205 дітей із ЦД1 віком від 3 до 16 років: 91  (44,39%) хлопчик і 114 (55,61%) дівчаток. Вік дітей із ЦД1 у середньому становив 9,73±3,79 року. Тривалість ЦД1 у досліджених дітей варіювала від 6 місяців до  10 років, у средньому - 2,73±2,58 року. Контрольна група була представлена 101 дитиною без ЦД1. Групи були співставні по статі і віку. Обстеження дітей  включало: аналіз перинатального періоду, з’ясування скарг, що вказують на наявність симптомів ураження ЦНС, клінічний неврологічний огляд,  електроенцефалографії (ЕЕГ). У більшості (79,5%) обстежених дітей із ЦД1 виявлені ознаки ураження ЦНС у вигляді скарг церебрастенічного та  загальномозкового характеру, розсіяна  неврологічна симптоматика і неспецифічні зміни на ЕЕГ.